Betaal ik belasting over de vergoeding voor aardbevingsschade aan mijn onroerende zaak of inboedel?
Als u een vergoeding krijgt voor de schade door de aardbevingen in Groningen, is het afhankelijk van de soort schadevergoeding of u daarover belasting betaalt. Let ook op de mogelijke gevolgen voor uw vermogen (box 3).
Voor welke aardbevingsschade krijgt u een vergoeding?
U krijgt een vergoeding voor aardbevingsschade aan:
-
uw eigen woning of huurwoning
Hebt u een eigen woning? Dan is uw schadevergoeding niet belast. Dat geldt ook voor een schadevergoeding voor uw inboedel.
Hebt u een huurwoning? Dan is een schadevergoeding voor uw inboedel niet belast, tenzij u ondernemer bent en u uw inboedel tot uw ondernemingsvermogen hebt gerekend. Bent u ondernemer? Lees dan meer hierover bij: Vergoeding schade aan onroerende zaken en inboedel.
Doet u aangifte voor de inkomstenbelasting? Dan hoeft u deze vergoeding niet bij uw inkomen (box 1) op te geven.
Let op!
Moet uw woning in Groningen gesloopt worden vanwege aardbevingsschade? En moet u van de Nationaal Coördinator Groningen of de gemeente uw nieuwe woning op een andere locatie bouwen? Dan zien we onder voorwaarden de verkoop van uw oude woning aan de gemeente voor de bijleenregeling niet als vervreemding. Ook zien we in dat geval de eigenwoningschuld van de oude woning als de eigenwoningschuld van uw nieuwe woning. -
onroerende zaken die tot uw vermogen behoren
Behoort de onroerende zaak tot uw vermogen (box 3)? Bijvoorbeeld een vakantiewoning? Dan is uw schadevergoeding niet belast. Dat geldt ook voor een schadevergoeding voor uw inboedel die tot uw privévermogen behoort..
Doet u aangifte voor de inkomstenbelasting? Dan hoeft u deze vergoeding niet bij uw inkomen (box 1) op te geven.
-
onroerende zaken bij 'inkomsten uit overig werk'
Hebt u inkomsten uit overig werk? En hoort de onroerende zaak tot het zakelijk vermogen? Dan is uw schadevergoeding belast. Dat geldt ook voor een schadevergoeding voor de bijbehorende inboedel.
Daar staat tegenover dat u uw werkelijke kosten voor de aardbevingsschade aan deze onroerende zaak en de bijbehorende inboedel mag aftrekken.
De schadevergoeding(en) en uw kosten geeft u in uw aangifte aan in de rubriek Inkomsten uit overig werk. U geeft uw schadevergoeding aan in het jaar waarin deze aan u is toegekend.
Uw werkelijke kosten mag u aftrekken in het jaar dat u deze betaalt. Maar u mag niet altijd alle kosten ineens aftrekken. Lees meer hierover bij Vergoeding schade aan onroerende zaken en inboedel onder 'Kan ik de herstelkosten in 1 keer aftrekken?' -
onroerende zaken die u ter beschikking stelt
Stelt u een onroerende zaak ter beschikking? En geeft u de opbrengst in uw aangifte op als resultaat uit het beschikbaar stellen van bezittingen? Dan is uw schadevergoeding belast. Dat geldt ook voor een schadevergoeding voor de bijbehorende inboedel.
Daar staat tegenover dat u uw werkelijke kosten voor de aardbevingsschade aan deze onroerende zaak mag aftrekken.
De schadevergoeding(en) en uw kosten geeft u in uw aangifte aan in de rubriek Inkomsten uit overig werk. U geeft uw schadevergoeding aan in het jaar waarin deze aan u is toegekend.
Uw werkelijke kosten mag u aftrekken in het jaar waarin u ze betaalt. Maar u mag niet altijd alle kosten ineens aftrekken. Lees meer hierover bij Vergoeding schade aan onroerende zaken en inboedel onder 'Kan ik de herstelkosten in 1 keer aftrekken?'
Wanneer wordt de schadevergoeding tot uw privévermogen (box 3) gerekend?
1 januari is de peildatum voor uw privévermogen. Hebt u op die datum de ontvangen schadevergoeding nog geheel of gedeeltelijk in uw bezit? Staat die schadevergoeding bijvoorbeeld nog op uw privébankrekening? Dan hoort dit bedrag tot uw bezittingen in box 3.
Is de schadevergoeding aan u toegekend, maar op 1 januari nog niet aan u uitbetaald? Dan hebt u een vordering die u moet aangeven als bezitting in box 3.
Hebt u een schadevergoeding ontvangen voor bezittingen die tot uw resultaat uit overig werk behoren? Of een schadevergoeding voor bezittingen die u ter beschikking stelt? Dan geeft u de schadevergoeding of het recht op schadevergoeding in uw aangifte aan bij uw inkomen in box 1, en niet in box 3 bij uw privévermogen.
Lees meer over vermogen en de belasting bij: Vermogen.